– Det er viktig at produsenten velger ut de rette skinnene, hvis ikke blir det bare klager og misbruk av tid og penger på slakteriet og garveriet, sier Olav Granberg ved Granberg Garveri til Norturas medlemssider. Han har flere tips når det gjelder når på året og hvilken type skinn som bør velges ut.
– Tidligere kom omtrent alle sau- og lammeskinna til oss om høsten, men i de seinere år har det også kommet inn en del returskinn av sau og lam som er slakta etter jul og på våren. På den tida har ullskinn dessverre ikke rett ullkvalitet. Ulla er stivere, og hvis det er helårsull, er det bortkasta å berede skinnene. Vi kasserte mange hundre slike skinn sist sesong, forteller Granberg.
SE OPP FOR FREMMEDLEGEMER
Garve-eksperten oppfordrer produsenter til å velge ut skinnene med den beste ullkvaliteten om høsten.
– Man bør også sjekke at ikke undergroing av ulla har begynt, og at det ikke er fremmedlegemner som piggtråd, ståltråd, tau, kvist, klumper og vegetabiler. Slike ting kan forårsake hull i skinnet, sier Granberg. Han anbefaler å bruke årets lam til skinn, gjerne lam som er slakta fra august til oktober.
– Skinn fra fjorårslam eller sauer er også greit, men da må ulla være klippa om våren. Det er på høsten ulla er god og myk.
DE MINSTE LAMMA ER UEGNA
På slakteriene ser Nortura at det er vanskelig å flå små lam uten at det blir skader på skinna, spesielt når de har lite fett. Fettet gjør at skinnet løsner lettere fra skrotten, men når dette fettlaget ikke er der, blir det lett riveskader.
– Vi ber derfor om at det ikke blir plukka ut små lam som returskinndyr, skriver Nortura på sine nettsider.